Noi poporul roman sintem saraci material, avem osti mai slabe, nu sintem hegemonii lumei, insa sintem proprietarii unui tezaur spiritual de proportii considerabile.
Nu este loc in lume unde sa nu se auzit despre doinele noastre sau unde in lume nu s-a auzit "Miorita"?
Intr-adevar balada "Miorita", unul din cele patru mituri fundamentale romanesti dupa cum afirma G. Calinescu, este o spovedanie a sufletului chinuit al romanului. Un suflet, care a cunoscut din cele mai vechi timpuri pina in trecutul recent ce inseamna asuprirea. Insa tot din cele mai vechi timpuri poporul nostru a stiut sa creeze opere nemuritoare.
Miorita- caracterizeza in cele mai mici detalii mentalitatea si credinta poporului roman! O credinta vie, care vine din sufletul dornic de creatie. Tot ce a fost creat, s-a creat cu sufletul! In textul baladei, sint incorporate metaforic multe caracteristici ale romanilor. Gura de rai, pastoritul, credinta in viata de dupa moarte, credinta in oracole, respectul mare fata de parinti.
Aceasta oda adusa neamului nostru ne reprezinta peste tot in lume. Probabil mereu omul e in cautare de idealuri in tari straine, dar putini observa ca idealul poate fi gasit si la tine acasa! In spovedania aceasta a romanului putem usor observa ca sintem un neam prietenos. In acel moment cin miorita nazdravana ii spune baciului despre complot , el nu incearca sa se rascoale, dar primeste destinul asa cum este. In sufletul romanului mereu exista o atitudine demna de urmat si o indiferenta catastrofala fata de moarte.
Sfirsitul poeziei ne transmite ideia de resemnare in fata destinului trecator. Din toate punctele de vedere balada reprezinta o biografie a spatiului romanesc cu un trecut istoric foarte dur. Este o sinteza a sufletului romanesc dornic mereu de creatie.
Voronin va fi anchetat penal!
15 лет назад
Комментариев нет:
Отправить комментарий