toateBlogurile.ro Blog literar: ''Monastirea Argesului'' este o balada populara bazata pe ideea ca nici un lucru durabil nu sepoate fauri fara o jertfa!

понедельник, 19 октября 2009 г.

''Monastirea Argesului'' este o balada populara bazata pe ideea ca nici un lucru durabil nu sepoate fauri fara o jertfa!


Personajul principal din aceasta opera este mesterul Manole, reprezentindu-l pe Creatorul de pretutindeni si din totdeauna.Povestea  vietii sale nu contine multe capitole. Este un mester zidar care si-a iubit sotia pina intr-atit incit a zidit-o ca oamenii sa i se inchine de fiecare data cind merg pe linga biserica.

 In balada creatorul incearca sa puna accentul pe suferinta pe care o traieste mesterul, iar nu pe calitatile fizice ale lui Manole. Dar specifica ca Mesterul Manole ii intrece pe ceilalti zidari fiind cel mai priceput, acesta fiind motivul pentru care Negru-Voda il alege pe el si nu pe alt mester. Voievodul a fost doar o premisa care a dus la implinirea destinului de creator al lui Manole.

 Dupa cum am specificat mai sus manole isi iubea foarte mult sotia, isi iubea si domnitorul fata de care a dat dovada de supunere, isi iubea colegii fara de care nu ar fi realizat mare opera de arta!

 Manole este caracterizat de catre autorul anonim ca fiind foarte priceput:''Noua mesteri mari/Calfe si zidari/Si Manole zece care-i si intrece''. Era foarte ingrijorat fata de soarta sotiei lui:''In zori de zi/Manea se trezi / Si-n cimp se uita''. Zbuciumul lui Manole deveni insuportabil atunci cind isi dadu seama ca fata pe care o vede venind e sotia lui. Cu suflet sfisiat ruga Divinitatea  sa dezlantuie natura si Dumnezeu ii asculta ruga. Cu toate acestea Ana era de neoprit. Astfel se face revenire la tema filosofica a destinului trecator,tratata de aproape toti scriitorii. Manole anunta moartea Anei ca un joc care ar imbunatati relatiile cu fortele intunericului:''Ca vrem sa glumim/ si sa te zidim''.

 la modul simbolic Manole este un Creator. Biserica ridicata de el din pamint si din apa, din lumina si din vint constituie o copie a spatiului de desavirsire a Creatorului:''Opera incununeaza creatorul''.Destinul lui Manole este ca al tuturor creatorilor: de a-si realiza opera prin zbucium si prin suferinta si de a fi ucis chiar de acest ideal.Prin moarte Manole continua sa ramina alaturi de biserica sa si reface in eternitate casnicia cu Ana.

 Fintina lina care izvorise in locul in care cazuse mesterul simbolizeaza naterea continua a creatorilor de frumos. Ea simbolizeaza jertfa perpetua pentru desavirsirea operelor de arta.

 Balada ''Monastirea Argesului'' constituie un singur arhetip existential. Manole se jertfeste pentru pastrarea integritatii universului. 

1 комментарий:

  1. in mod sigur as zice manastirea e casa pariurilor intre a construi sau a ruina, a jertfi sau sau a zidi, mitul cel mai impresionant din literatura populara...

    ОтветитьУдалить

Блогун - монетизируем блоги
Каталог блогов Blogdir.ru