toateBlogurile.ro Blog literar: Portretul lui Stefan cel mare - portret al principelui exemplar.

понедельник, 26 октября 2009 г.

Portretul lui Stefan cel mare - portret al principelui exemplar.


Ideea alegerii unui lider dintre membrii comunitatii sociale este o preocupare caracteristica tuturor popoarelor si tuturor timpurilor. Aceasta caracteristica exprima insasi esenta naturii umane,si anume, necesitatea de a alege capetenia unui trib, un lider al multimii care ar determina cine este prieten si cine-dusman, precum si necesitatea de a apara interesele tuturor.
Nicollo Machiavelli , unul dintre cei mai mari filosofi ai Renasterii afirma ca :"Un suveran trebuie sa fie brutal, lipsit de scrupule si de omenie.El poate si trebuie sa-si pedepseasca dusmanii si in caz de necesitate si prietenii." Privind in textul lui Grigore Ureche il vedem pe Stefan cel Mare:"manios si degrabu varsatoriu de singe nevinovat;de multe ori pe la ospete omoraea fara judetu". Modelul acestui lider sau principe persista chiar in perioada:"Marelui domnitor".
Principele ideal este acela care lupta din rasputeri pentru binele tarii sale.Un om politic cinstit si Harnic. Nu o persoana , cum sint personajele lui Caragiale: Tipatescu, Dandanache, sa fie in fruntea tarii. Marele Stefan a fost un domnitor harnic:"amintrilea era om intreg la fire, nelenesul si lucrul sau stia a-l acoperi, si unde nu gindeai acolo il aflai". Dealtfel Stefan cel Mare este unul dintre cei mai modesti domnitori din istoria noastra.
Un principe model trebuie sa promoveze cooperarea nu dezbinarea pe diferite criterii.Stefan a fost un exemplu care cind a venit la putere a unit boerimea pentru prosperarea tarii.Pe linga boeri el ii primi si pe consilierii lui Petru Aron,cu iertare. Nicollo Machiavelli zice:"Oamenii cind primesc binele de la acela de la care se asteapta numai la rau,sint mai indatorati fata de binefacatorul lor."
Patriotismul este caracterul dominant al unui principe model.Desprindem si pentru cazul lui Stefan cel Mare:"la lucruri de razboaie - mester, unde era nevoie insusi se viria" si "stiindu-se cazut nu pierdea nadejdea si se radica deasupra biruitorilor". Cu toate acestea el a stiut sa cistige si dragostea poporului, ceea ce l-a ajutat foarte mult la conducerea statului.
Un domnitor nu trebuie nu trebuie sa aiba alta preocupare decit razboaiele de aparare a tarii-spunea el.
Arta conducerii, profunzimea intelegerii sufletului omenesc, gindirea rece si mereu in interesul tarii, dorinta de jertfire pentru credinta si neam, tendinta de infaptuire a unei culturi inalte, sint citeva din calitatile princepelui ideal. Calitati pe care le-a avut cel mai mare domnitor al Moldovei- "STefan cel Mare.

1 комментарий:

Блогун - монетизируем блоги
Каталог блогов Blogdir.ru